Nepýtajte sa na riešenie a ak ho viete neprezrádzajte ho. Pokiaľ by Vas prispevok prezradzal vela, bude odstraneny. Dajte aj ostatným príležitosť potrápiť sa. Váš príspevok môže byť odstránený aj v pripade porušenia kodexu správania.
souhlas s vetinarom, nutno též dodat, že tu u části řešitelů bohužel existuje něco jako "syndrom malých čísel", přitom je pravdou, že počet úspěšných řešitelů jako kritérium "složitosti" hádanky velmi často nefunguje !
Takže bassetku : "...další úlohy ani nezkouším a balím to" je podle mýho špatná cesta, naopak - odvahu a hrr do nich ;) !!
p.vr: tvoj napad je celkom dobry, ale nepaci sa mi aby to bol az taky ultimativny zolik, ze ked ho precitaš tak to tu hadanku urcite das, skor sa mi pozdava cesta styroch 3mesacnych (3 100dnovych) zolikov, kde kazdy prezradi trochu viac, to by motivovalo sa k hadanke vracat a nie len cakat az mi zolik prezradi riesenie. Ak by takychto zolikov boss vytvoril, urcite by ich autori vyuzili, ved kazdy robi hadanky na to aby boli vyriesene
p.vr - já za sebe říkám ano!! Opravdu některé hádanky mám otevřené několik let a nevěřím, že je někdy bez nápovědy vyluštím.. a tolika vánočních žolíků se určitě nedožiju :-) A mít pocit, že jednou za X dnů/měsíců pomalu něco vyluštím je určitě zajímavější než tu jen sedět a koukat na kupu nevyluštěného.. já trpělivost mám, ale několik mých přátel to vzdalo kvůli tomu, že se pohnuli z místa jen jednou za rok (na Vánoce) a tak je to nebavilo a zůstala jsem z naší bandy sama. A to je určitě škoda..
K těm cryptům s malým počtem řešitelů bych doplnil jednu věc(možná je to blbost, a tak se o ni rád podělím... :D):
Co takhle k ním zavést "zlatého žolíka":
-pokud má hádanka po(třeba) 1 měsíci méně jak 10 řešitelů tak se k ní dá žolík s prodlevou 3, 6, 9, 12...(?) měsíců. V něm by bylo něco("návod") jako dává Dartagnan do vánočních žolíků. Zkrátka rada po které hádanku dá už "každý".
Jak teď přibývají hádanky postupně a já je postupně otvírám a vy ře ším/nevyřeším, tak bych se mohl těšit, že se mi xkrát za měsíc/rok podaří vyřešit i nějakou těžší hádanku. Určitě by to zatraktivnilo tuhle kategorii, a nevypadalo by to, že tyhle hádanky dělá určitý okruh lidí sám pro sebe.
Kdo by takové žolíky přidával a co by v nich bylo je věcí diskuze.
Otázka je jestli by to neznehodnotilo práci autora...
Co vy na to?
Ja osobne mam rada logicke hadanky, okrem postupiek, tie su niekedy skor asociacia a az tak mi nechutia. A myslim, ze i zebry su dost oblubene, osobne sa jednu snazim nachystat, ale odkedy chodim do prace, tak nie je casu ani energie. Tiez ma mrzi, ze s cryptami neviem pohnut, uz viackrat som prosila o Dartagnana o nejakych zolikov hlavne ku starsim kryptam, kde je malo riesitelov ako napriklad Matrix a Monster. Snad k tym Vianociam by nam, co nam to tazsie zapaluje, mohol nejake venovat.
Jestli můžu reagovat na názor vetinari1, tak mi nezbývá než souhlasit, také patřím k těm, co by moooc rádi luštili, ale jaksi se nechytám, v kategorii crypto obzvl ášť...osobně je mi to dost líto, hádanky jsou ve velké většině označeny zeleně za znalosti, hlavně konspirace a mě prostě nezapaluje..možná tu schází nějaké ještě podrobnější vysvětlení, názorný příklad nebo nevím co, já myslím,že kdyby mi někdo zkušený pár úloh vysvětlil, tak ostatní třeba příjde pozvolna samo...Já mám osobně doma několik knih o kodování, šifrování, ale stejně tomu úplně nerozumím a nejde mi to, zkoumám na netu co se dá a nesedím jen tak nečinně, ale přesně je to o tom, že když se nemůžu hnout z místa, tak další úlohy ani nezkouším a balím to..
Osobně bych o vánocích přivítala úlohy i z crypta a konspirace i mixu, ale které by byly opravdu jednoduché pro začátečníky, aby i více lidí mělo chuť do luštění a nakoplo to více lidí do dalšího luštění...
inak zazneli uz take nazory ze pribudaju velmi tazke ulohy, hlavne krypta, konspiracie a mix a obycajny clovek, tu uz nema pomaly co riesit, ja s tym celkom suhlasim, pribudaju tu fakt pekne hadanky a mne sa v drvivej vacsine velmi pacia, ale zda sa mi ze autori zabúdajú na ine kategorie a menej skusených riešiteľov, ktorí kategóriu krypto ignorujú nové hádanky ani neotvoria.
Na druhej strane lahsie hadanky s poctom riesitelov okolo 100 maju 10-15 hodnoteni (vacsinou od skusených riesiteľov, ktorých jednoduchsie ulohy tak neuspokojuju), a tak chýba spätna vazba. Teraz uz nemusíte vypisovat tirady v diskusii na hodnotenie hadanky staci jedno kliknutie, aby potenciálni autori videli čo sa Vám páči a čo nie. Prípadne napiste sem do fora ake hadanky (typ, kategoria) by ste chceli do vianocneho balicka, momentálne tu ma statut autora cez 30 ludi, tak je velka sanca ze sa to v balicku objavi.
Nezabúdajte ze: Nemému decku ani vlastná mater nerozumie.
a cesi maju podobne: Lína huba, hotové neštestí
zdenkaa : pro začátek třeba tady http://www.cryptool- online.org/
a nebo si nechej od Ježíška naježit moc pěkné "Tajemství kódů"
ISBN 978-80-256-0978-1
chcela by som vás poprosiť... absolútne som mimo v crypto hádankách... viem si to aj sama niekde naštudovať, ako na ne? mohli by ste mi poslať nejaký link na konkrétnu stránku, kde je to najlepšie vysvetlené? chcem ich riešiť :((
Dartagnan : vážně je ale ten beta diamant nějaký čudný :(
Před chvílí jsem ho měl, a poté co jsem (konečně!!) doklepnul kategorii logických a získal ten červený, tak už ho zas nemám