Nepýtajte sa na riešenie a ak ho viete neprezrádzajte ho. Pokiaľ by Vas prispevok prezradzal vela, bude odstraneny. Dajte aj ostatným príležitosť potrápiť sa. Váš príspevok môže byť odstránený aj v pripade porušenia kodexu správania.
No tak na to se vyspím...na tak "vysokou" matematiku už dnes nemám... jsem zdrcená z vysoké hokejové prohry "mého" mužstva, tak dnes už ani nemyslím :-(
Nejhorší je, že se mi teda počítat do taak vysokého čísla nechce ani náhodou :-(
[13.02.13 22:00:53] Poloniny gratuluji!!! Přišel, viděl, zvítězil!!! :-D
To bych chtěla taky tak, ale asi dlouho budu tvrdnout tam, kde jsem....No nic, dle tvé rady jdu počítat...snad se dopočítám a budu vědět k čemu je to dobré, smysl mi pořád jaksi uniká :-(
[13.02.13 21:56:29] No, škoda, že jsme tam nikam nepokročili :-(
ASCII je jednoduché, nehľadajte v tom nič zložité:
a...z = 97...121
A...Z = 65...90
Ešte k tomu excelu, je to naozaj super nástroj:
Ak máš v A1 číslo 8 tak:
=CHAR(A1+64) = H
=CHAR(A1+96) = h
Ak máš v A1 číslo 72 tak:
=CHAR(A1) = H
Ak máš v A1 písmeno H tak:
=CODE(A1) = 72 *toto je ASCII písmena H
=CODE(A1-64) = 8
Ak máš v A1 HEX 42 tak:
=CHAR(HEX2DEC(A1)) = H
V podstate poznáme a používame najviac:
BIN = 01001101 (tu pozor na 8Bit, 7Bit... )
DEC = 123...
HEX = 12..ABCDEF
ABECEDU = A...Z a 1...26
MOD = zvyšok po delení (tiež dobrá funkcia)
XOR = používa sa hlavne na BIN, viac o tom na nete
Všetky známe crypto metódy, ktoré sú popísané na internete.
http://everlost.nl/c onvert.php - robí len prevody medzi TEXTOM, BIN, HEX, DEC, BASE64, MORSE.... ostatné moc nepoužijete. Je to rýchle a hneď vidíte či sa vo výsledku nenachádza niečo čudné čo by sa dalo ďalej použiť.
bassetek: ja na prevody z a do ascii pouzivam excel, konkretne funcia char z cisla na ascii znak a code funguje naopak, (a je je uz zas rymujem), je to velmi rychle a pohodlne, hlavne pri rieseni krypt, lebo vysledny text dostanes prakticky okamzite po upravach, prepocita ti to excel sam, urobit v nom bruteforce dekoder na cezara je otazka 5 min. nevyhoda je, ze kazde pismeno musi byt samostatne v jednej bunke a funguje to iba pre hodnoty do 255 a samozrejme prvych asi 20 cisel z ascii vykresli iba ako medzeru, ale s tym sa da zit
Bassetek, este kratke strucne skolenie o ASCII. Tabulku urcite nejaku mas, zvycajne je tam cislo znaku (velke a male pismena maju rozne cisla) v desiatkovej sustave, v osmickovej a sestnastkovej. To sa da lahko previest do dvojkovej. Tam, kde mas osmice nul a jednotiek, tak moze ist prave o ASCII. Ale len vtedy, ak je prve cislo 0. Na ASCII staci vlastne len pouzit sedmicu. Konvertory ale rataju (aspon ten, co pouzivam ja) s osmicou a chcu aj tu nulu na zaciatku. Mozno nic nove pre teba, mozno ti to nieco osvetlilo.
[13.02.13 17:36:23] Bassetek, odkaz prosim odo mna jakingovi do Labaku, ze sice nevidim cely jeho komentar, ale s tym osuchanym kreslom ma dobre pobavil :-) obrazok je len ilustracny
Já mám všeobecně problém s převodem čísel na nějaký text nebo písmena, např. ASCII vůbec neumím používat, protože je tam na mne málo čísel, studovala jsem ji na netu několikrát a nechápu to...pak to samozřejmě brzdí v úlohách kde je potřeba :-)
Už roky se trápím např. s Cairo muzeum, ale přes první krok se ne ane dostat, hinty mám a problém je v tom, že nechápu ty převody...
Já myslím, že ten můj kryptorozjezd nebude tak horký, doteď jsem si neporadila s tím monstrem ani s predátorem, příšery a šelmy nejsou mí kamarádi :-), takže zase brzo skon čím...
Ještěže zítra budou nové hádanky, doufejme, že lehké i pro nás zabrzděnce .-)
[13.02.13 14:54:59] zuzkar, už jsem se dívala, ale ta mrkev je tam nějaká podezdřelá, nic tam nevidím :-)
Však to nebude tak hned...zatím jsem vůbec nepřišla na to co s tím, takže počkám na nějakého spoluluštitele jestli to nedáme nějak dohromady..
Aspoň jsem vyluštila Guinnesse :-)
Teď se peru s Kalkulačkou 2, ale zatím nic nevychází, všechny metody, které jsem zatím použila jsou špatné...
A taky se peru s tou příšerou Monsterem a Predátorem.. :-D
Já se totiž v Laboratoriu ani malíčkem nechytám...ale vůbec, zatím pro mě nejhorší hádanka...čtu si dokola vše a mám pocit, že ani nevím co čtu...
[13.02.13 13:14:27] Dawe007, ale mám pocit, že ty víš o jaké předměty se jedná, podle tvých posledních komentářů v hádance...Tím pádem asi i víš kde jsou, tak teď už jen podle vtipu to hezky spočítej a otevři.